Invitational 2024: Het Groene Gesprek

Ontdek de jaarlijkse Invitational van het Landelijk Netwerk de Groene OK. In 2024 vieren we ons vierde jaar van actieve betrokkenheid en vooruitgang. Samen hebben we belangrijke thema’s op de kaart gezet en blijven we groeien. Sluit je aan en ontdek wat dit jaar te bieden heeft voor een duurzamere gezondheidszorg!

Invitational Het Groene Gesprek
Op 4 april aanstaande van 17.00 uur tot 21.30 uur organiseert het Landelijk Netwerk de Groene OK de Invitational Het Groene Gesprek. Het jaar 2024 is het vierde jaar dat het Landelijk Netwerk de Groene OK actief is. Na een vliegende start waarin de verschillende thema’s op de kaart zijn gezet, ontstaat er ruimte voor verdieping, dialoog en inspiratie.

Het is jouw praktijk die wij tijdens onze komende Invitational centraal willen stellen. Wij verwachten dat je met veel nieuwe ideeën weer naar huis gaat.

Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de Invitational Het Groene Gesprek!

Wil jij jouw duurzame visie delen? Meld je aan!
Heb je een duurzaam idee, plan of oplossing dat je al toepast of wilt toepassen in je dagelijkse praktijk? Presenteer het plenair tijdens onze Invitational ‘Het Groene Gesprek’.

Meld je zo snel mogelijk aan via onderstaand registratieformulier.

Ga naar het registratieformulier

Locatie
De Invitational vindt plaats op een duurzame locatie: KAS Meeting-Eventlocatie in Woerden. Dankzij de centrale ligging is de locatie uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Sprekers

Prof. dr. Marc Davidson

Hoogleraar – Filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit

Zijn aandachtsgebieden betreffen met name rechtvaardigheid jegens toekomstige generaties en niet menselijk leven, en de rechtvaardige verdeling van de lasten van milieubeleid.

Hans Friedericy

Cardiothoracaal Anesthesioloog LUMC

Hans Friedericy is anesthesist en gespecialiseerd in cardiothoracale- en kinderanesthesie. Daarnaast is Hans promovendus op de milieu-impact van anesthesiegassen en zet hij zich in voor het Landelijk Netwerk de Groene OK.

Hayke Veldman

Dagvoorzitter en bestuurlijk aanjager Green Deal

Nicolette Woestenburg

Senior onderzoeker Pro Facto

Nicolette Woestenburg heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, gevolgd door een tweejarige onderzoeksmaster. Sinds 2009 werkt ze bij Pro Facto als (senior) bestuurskundig onderzoeker, gespecialiseerd in onderzoek en advies op het gebied van het gezondheidsrecht.

Programma (onder voorbehoud)

17.00 uur – 18.15 uur Inloop, Buffet & Innovatiemarkt
Geniet van een vegetarisch buffet. Verken ondertussen de Innovatiemarkt, vol met standjes waar u ideeën kunt op doen op het gebied van duurzaamheid.
18.15 uur – 18.20 uur Opening & Welkom
Voorzitter Frank Willem heet je van harte welkom en geeft een korte introductie op het boeiende programma van de avond, waarbij hij Hayke Veldman en KAS introduceert.
18.20 uur – 18.45 uur Groene zorgplicht
Laat je inspireren door onze keynote speaker, Marc Davidson. Zorgverleners zijn momenteel al gebonden aan vele morele plichten: respect voor de autonomie van de patiënt, weldoen en niet schaden, en schaarse middelen en tijd rechtvaardig te verdelen over hen die zorg nodig hebben. Past daartussen nog een plicht om duurzaam te handelen? Hebben zorgverleners die plicht wel en tot welke dilemma’s kan dat leiden?
18.45 uur – 19.10 uur U vraagt, de jurist en IGJ geven antwoord
Werkt duurzaamheid tegen? En zijn we echt aan al die regels gebonden? Krijg  inzicht van juridisch expert Nicolette Woestenburg en vertegenwoordiger van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Karin Wolfard over hoe regelgeving en toezicht duurzaamheidsinitiatieven kunnen beïnvloeden. Stel vragen en neem deel aan de discussie.
19.10 uur – 19.25 uur Lancering Groene Barometer
Spreker Hans Friedericy lanceert de Groene Barometer, een innovatief instrument voor duurzaamheid in operatiekamers. Bereid je voor op een interactieve presentatie inclusief dialoog.
19.25 uur – 20.00 uur Pauze & Markt
Netwerk met andere deelnemers en neem de tijd om de markt verder te verkennen.
20.00 uur – 21.30 uur PechaKucha Presentaties
Verken duurzame ideeën, plannen en oplossingen tijdens onze PechaKucha-voordrachten. Deel je beste ideeën in een korte pitch en ga daarna in gesprek met het publiek en collega’s over implementatie, verbetering en voortgang.
21.30 uur – 22.30 uur Napraten
Het officiële programma mag dan voorbij zijn, maar het gesprek gaat door! Maak gebruik van de mogelijkheid om verder te discussiëren.

PechaKucha Presentaties

Pitch 1: 20.00 – 20.10 uur Leontien Geven
De Groene Tonsillectomie
Pitch 2: 20.10 – 20.20 uur Myrthe Eussen
Een trans- en multidisciplinaire benadering voor de verduurzaming van de operatiekamer
Pitch 3: 20.20 – 20.30 uur Anneke Kwee
Caring Doctors over de noodzakelijke eiwittransitie
Pitch 4: 20.30 – 20.40 uur Lukas Radema
Stappenplan om de OK-protocollen te verduurzamen
Pitch 5: 20.40 – 20.50 uur Charlotte Michels
Leidraad Duurzaamheid
Pitch 6: 20.50 – 21.00 uur Jos Lans
Energiereductie op de OK
Pitch 7: 21.00 – 21.10 uur Judith de Bree
Milieuthermometer Zorg en uitbreidingssuggesties OK
Pitch 8: 21.10 – 21.20 uur Nicoline de Haas
Voor de Hand: een duurzame kliniek
Pitch 9: 21.20 – 21.30 uur Bas Blank
Vergelijkende LCA disposable en reusable celstofmatten

Accreditatiepunten worden aangevraagd.

Bekijk voorgaande edities