Een Zieke Afvalberg: Landelijk Netwerk de Groene OK in aflevering HUMAN

Nieuws

De grenzen van de planeet zijn in zicht en een ingrijpende transformatie van onze economie is nodig om duurzaamheid te bevorderen. In “Wat houdt ons tegen?” onderzoekt HUMAN wekelijks verschillende thema’s om echte verduurzaming te bereiken.

In de aflevering ‘Een Zieke Afvalberg’ neemt HUMAN de zorgsector onder de loep. De sector draagt bij aan milieuvervuiling door een wegwerpcultuur, vooral in ziekenhuizen. Onder het mom van efficiëntie en hygiëne worden elke dag tachtig vuilniswagens vol handschoenen, spuiten en isolatiejassen weggegooid. De CO2-uitstoot van de zorgsector is hiermee bijna net zo groot als van de luchtvaart. Dus de sector die ons beter maakt, is tevens de sector die voor grote gezondheidsproblemen zorgt, terwijl het anders kan. Heel veel materiaal kan veilig worden hergebruikt. De zorg kan duurzamer, zonder dat die duurder of risicovoller wordt. Wat houdt ons tegen om minder te verspillen in de zorg?

Voorzitter van het Landelijk Netwerk de Groene OK en gynaecoloog Frank Willem Jansen deelt in de aflevering zijn inzichten.