Circulair werken & Plastic afval

De groeiende (wereld)bevolking en de toenemende welvaart doen een steeds groter beroep op de grondstoffen. Het is noodzakelijk om efficiënter en minder verspillend met die grondstoffen om te gaan, ook in de gezondheidszorg. Afval op de OK is een grote ergernis. Vooral omdat het zo zichtbaar is. Aan het einde van een ingreep worden zakken vol afval weggegooid, waarvan het merendeel plastic is wat eenmalig gebruikt wordt.

De werkgroep wil het circulair werken op de OK bevorderen en plastic afval op de OK reduceren.

Doel van de werkgroep
Met de ondertekening van de Green Deal streven we naar een volledig circulaire economie in 2050. Hierbij worden producten minder vaak gebruikt, hergebruikt of misschien helemaal niet meer gebruikt. Recyclen is altijd beter dan direct weggooien, maar is een minder duurzame oplossing. Het doel is om op de operatiekamers in Nederland efficiënter en duurzamer om te gaan met het instrumentarium.

Daarnaast wil de werkgroep kritisch kijken welk gebruik achterwege gelaten kan worden om zo afval te reduceren op de OK en om materialen en grondstoffen te hergebruiken. De werkgroep geeft aanbevelingen om Single-Use of disposable instrumentarium te vervangen voor re-usable alternatieven. Om dergelijke veranderingen door te voeren zal er brede samenwerking moeten zijn tussen alle partijen die bij het werken op de operatiekamer betrokken zijn. De strategische doelen en onderliggende activiteiten van de werkgroep met betrekking tot plastic afval zijn weergeven in een visual.

Zelf aan de slag: tips!

Inspirerende voorbeelden

Refuse, Reduce en Reuse: praktische tips

De werkgroep Circulair gebruik instrumentarium heeft 12 praktische tips opgesteld om aan de slag te gaan met Refuse, Reduce en Reuse om zo de OK te verduurzamen. Gebruik alleen wat…

Over de werkgroep Circulair werken

Annemarie Leliveld UMCG
Pim van Egmond ETZ
Ivar de Bruin UMCU
Britt Pluijmers Ikazia
Andrew Stuijfzand St. Jansdal, DSMH
Kees van der Meulen Bravo, DSMH
Sandra Lako Radboudumc
Mike Thijssing LVO
Charlotte Verlinden Reinier de Graaf
Djurre de Waard Meander Medisch Centrum
Willem van Gijn Alrijne ziekenhuis
Jeroen Meijerink Radboud UMC
Heinrich Janzing VieCuri
Siem Dingemans AMC
Leontien Geven Zorggroep Twente
Sven Mieog LUMC
Inge Schreurs St. Antonius
Maura Eggink AMC
Karin van der Tuuk UMCG
Elise Meima Gelre Ziekenhuizen

Contact werkgroep Circulair werken

Annemarie Leliveld