Het Groene Gesprek: hoe doorbreken we de zorgparadox

Nieuws

Op woensdag 5 juni, Wereldmilieudag, vond “Het Groene Gesprek: Hoe doorbreken we de zorgparadox?” plaats. Deze bijeenkomst, georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), had als doel om VWS-medewerkers bewust te maken van de aanzienlijke impact die de zorgsector heeft op klimaat en milieu. Daarnaast wilde VWS hun medewerkers inspireren om duurzaamheid te integreren in hun dagelijks werk, ondersteund door praktijkverhalen van diverse panelleden.

Schelto Kruijff, vertegenwoordiger van het Landelijk Netwerk de Groene OK, nam plaats in het panel om zijn inzichten te delen. Samen met andere panelleden besprak hij drie stellingen die de relatie tussen zorg en duurzaamheid belichtten. Een van de belangrijkste thema’s was de mate waarin de noodzaak om te verduurzamen al is doorgedrongen bij zorgorganisaties en het Ministerie van VWS.

Tijdens het gesprek werd ook de stelling besproken of duurzame zorg per definitie passende zorg is. Schelto Kruijff: “Duurzame zorg en kwaliteit van zorg zijn geen tegenpolen, integendeel. Door duurzame keuzes te maken, verbeteren we niet alleen de gezondheid van onze patiënten, maar ook van de sector. Door passende keuzes te maken verminderen we meestal ook onze impact en dragen we ook bij aan een betere gezondheid van onze planeet.”