In memoriam Jeroen Meijerink

Nieuws

Met veel verdriet hebben wij kennisgenomen van het veel te vroege overlijden van professor Jeroen Meijerink.

Jeroen Meijerink was één van de pioniers op het gebied van het verduurzamen van de gezondheidszorg in Nederland. Als hoogleraar Innovatieve chirurgie combineerde hij een passie voor opereren met een visie op duurzaamheid. Hij ging de uitdaging aan om de groeiende berg afval en uitstoot van milieu-verstorende stoffen op de operatiekamer te verminderen. Zowel in zijn eigen ziekenhuis, het Radboud UMC, als landelijk heeft hij projecten geïnitieerd en tot een succes gemaakt. Een goed voorbeeld is de Groene Barometer, een instrument waarmee de milieubelasting van iedere OK kan worden vastgesteld en mogelijkheden tot verbetering kunnen worden geïdentificeerd. De invoering ervan heeft hij helaas net niet meer meegemaakt.

Het Landelijk Netwerk de Groene OK dankt haar bestaan mede aan hem. Als eerste voorzitter heeft hij vele mensen binnen en buiten de OK geïnspireerd om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Hij was de bezielende voorzitter van vele vergaderingen en symposia, ook toen hij wist dat hij ernstig ziek was.

Jeroen was bovenal een aimabel en hartelijk persoon. Hij was in staat om op een positieve wijze, zonder opgeheven vinger, de vervuiling door de gezondheidszorg op de agenda te zetten. Met zijn enthousiasme wist hij iedereen te betrekken en te overtuigen. Hij was geïnteresseerd in anderen en oprecht blij voor ieders succes.

In 2019 werd prof Meijerink uitgeroepen tot meest duurzame zorgprofessional van het jaar. En in 2022 ontving hij de Zilveren Legpenning van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde als erkenning en waardering voor zijn grote verdiensten als innovatief chirurg en zijn initiatieven rond het verduurzamen van de operatieve zorg.

Het Landelijk Netwerk de Groene OK zal met extra motivatie het werk van Jeroen voortzetten.

Namens het Landelijk Netwerk de Groene OK
Redmer van Leeuwen