Minder afval en kostenbesparing door afstemmen infuussystemen

Inspiratie, Nieuws

Een infuussysteem vanuit de operatiekamer die niet geschikt is voor de verpleegafdeling. Veel ziekenhuizen in Nederland hebben hier mee te maken. Dit komt omdat er op verpleegafdelingen vaak infuuspompen worden gebruikt die andere infuussystemen vereisen. Het gevolg? Bij aankomst van een patiënt op de verpleegafdeling wordt het infuussysteem vervangen, weggegooid en een ander infuussysteem ingebracht. Onnodige verspilling van geld en grondstoffen vinden ze in het Radboudumc. Dat moet anders.

Jaarlijks 10.000 systemen weggegooid
‘In het Radboudumc worden minimaal 10.000 systemen weggegooid’, vertelt Sandra Lako, kinderanesthesioloog en lid van het Landelijk Netwerk de Groene OK. ‘Door de infuussystemen op elkaar af te stemmen besparen we jaarlijks minimaal 30.000 euro en 460 kilo afval’.

Afstemmen infuussystemen
Sinds juli 2022 gebruiken ze in het Radboud dan ook het afdelingssysteem op de operatiekamer. Sandra: ‘Het is even wennen, het nieuwe systeem. Het wieltje is minder fijn en de terugslagklep functioneert suboptimaal maar over deze punten zijn we in gesprek met de leverancier’. Ondanks dat het even wennen is, is Sandra overtuigd van deze nieuwe manier van werken: ‘De winst is groter dan het ongemak!’.