NWO honoreert verduurzamingsonderzoek ziekenhuizen

Nieuws

Een breed consortium bestaande uit verschillende Medical Delta partners ontwikkelt de komende jaren verduurzamingsstrategieën voor ziekenhuizen die circulair, veilig en schaalbaar zijn. Het ‘ESCH-R project’ heeft als missie om toepassing van circulaire interventies in ziekenhuizen te versnellen en de ecologische voetafdruk van de zorg te verlagen. NWO honoreert het project met 5,3 miljoen euro.

Hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit maken? Vanuit deze onderzoekvraag ontwikkelt het interdisciplinaire onderzoeksteam samen met maatschappelijke partners nieuwe oplossingen om bij te dragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.

ESCH-R biedt de komende vijf jaar onder meer kansen aan bachelor- en masterstudenten, acht promovendi en drie post docs om wetenschappelijk bij te dragen aan het circulair maken van ziekenhuizen.

Van vrije tijd naar volwaardige plek in onderzoek

“Met deze investering kunnen we doen waar we al een tijd lang voor pleiten: de zorg verduurzamen,” zegt prof. dr. Frank Willem Jansen, voorzitter van Medical Delta en een van de betrokken onderzoekers. “Want dat is broodnodig: de gezondheidszorg is verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2 voetafdruk van Nederland in een tijd waarin het ‘code rood’ is voor het klimaat. De zorgsector moet en wil graag verduurzamen. Tot nu toe werd dat met name getrokken door betrokken zorgprofessionals, veelal in hun vrije tijd. Met de toekenning krijgt het een volwaardige plek in het onderzoek en kunnen we nieuwe stappen zetten.”

De zorg verduurzamen is een erg ingewikkeld proces – van chirurg tot inkoopafdeling tot verpleging tot producent tot afvalverwerker: er zijn veel actoren en belangen, waarbij patiëntveiligheid prioriteit is. “In dit project zijn alle benodigde partijen aangesloten in het consortium. Het is daardoor breed gedragen en geeft verduurzaming in de zorg een kick-start,” zegt Jansen.

Meer informatie: 2022 | NWO

Consortium:
Erasmus MC (penvoerder Nicole Hunfeld), TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Wageningen University & Research, Universitair Medisch Centrum Utrecht, TU Eindhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Leiden, Medtronic, Philips, Philips Foundation, DORC (Dutch Ophthalmic Research Center (International) B.V.), Prezero, BV Rubberfabriek Wittenburg, Sabic Innovative Plastics B.V., Gyna goes green, Milieu Platform Zorg/Expertisecentrum Verduurzaming Zorg, LUMC, Landelijk Netwerk De Groene IC, Klimaattafel Rotterdam, BlueCity, MVO NL, ORTEC, NEVI, NFU, Gupta Strategists, RIVM en Medical Delta.