Oproep: doe mee aan een proef voor afvalvermindering ziekenhuis

Nieuws

GreenCycl werkt, in samenwerking met CSA Services en Van Straten Medical, aan de circulaire zorgeconomie. Hiervoor voert zij onderzoek uit op het gebied van afvalvermindering uit de ziekenhuizen. Afval uit operatiekamers worden in een Fieldlab in De Meern verwerkt naar nieuwe grondstof waaruit nieuwe medische producten worden gemaakt.

Drie afvalstromen worden in de proef betrokken: roestvrijstaal (reusable instrumenten en endoscopen worden opgehaald en door reparatie herbruikbaar gemaakt), disposable RVS instrumenten (worden opgehaald en gerecycled). Non woven textiel waaronder inpakpapier en plastic afval wordt opgehaald om te recyclen naar nieuwe grondstof. Dit afval wordt verdeeld in een gecontamineerde en een niet gecontamineerde stroom. Voor de proef is GreenCycl op zoek naar ziekenhuizen die willen participeren met als doel om de zorg te verduurzamen. Wij regelen het ophalen van het afval in speciale containers. Met circulair instrumentbeheer, reparatie en preventief onderhoud van instrumenten en het recyclen van verbruiksmaterialen uit operatiekamers kan afval als grondstof een nieuw leven krijgen. In het bijzonder roepen we ziekenhuizen op om bij te dragen door de volgende afvalstromen beschikbaar te stellen:

  • Het blauwe instrumenteninpakpapier.
  • RVS disposable instrumenten.
  • Algemeen, basis- en specialistisch instrumentarium dat door reparatie en revisie in nieuwstaat kan worden gebracht (reparatie). Het instrument wordt gerecycled indien het niet meer te repareren is.
  • Reparatie van starre optieken. Het optiek wordt gerecycled indien het niet meer te repareren is.
  • Aansluiting op het project recycling van disposable chirurgische staplers (contact via Mieke Mohlmann van Johnson & Johnson, mmoehlma@ITS.JNJ.com)

Wij stellen de containers beschikbaar en stemmen het ophalen met u af. Indien uw interesse is gewekt om meer te horen over of deel te nemen aan deze proef. Stuur ons een mail via info@greencycl.nl of bel via 06-21485081 (Joost van der Sijp).