Petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’

Nieuws

Op 21 juni ondertekende het Landelijk Netwerk de Groene OK de petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen .

Na het aanbieden van de ondertekeningen zijn de PvdD en Groen Links heel snel met motie gekomen met daarin het voorstel aan de Minister van VWS om het succesvolle pilotproject van het LCB een doorstart te geven. De motie haalde een Kamermeerderheid en werd ondersteund door de Minister van Volksgezondheid van Suriname. Onze Minister, Ernst Kuipers gaf onmiddellijk te kennen dat hij op basis van Europese wetgeving de motie niet zou kunnen honoreren. Die snelle reactie gaf veel vragen, en de verbazing werd versterkt door zijn latere schriftelijke verklaring aan de Kamer. De Kamerleden van Esch (PvdD) en Ellemeet (GL) stelden hierop 24 schriftelijke vragen waarmee de Minister geholpen zou worden zijn duurzame ambities op Europees niveau meer kracht te geven.

Nu echter is het kabinet en de minister demissionair. Hij gaat hoogstwaarschijnlijk weg en dat betekent dat de vragen over het staken van het succesvolle heruitgifte project van retour – en restmedicijn niet beantwoord gaan worden. We willen antwoorden, geen beleid dat doorgaat en onze wereld als een chemische vuilnisbelt doorgeeft aan toekomstige generaties. Hoeveel waardevolle medicijnen worden er werkelijk jaarlijks weggegooid? Waarom gebruikt VWS-cijfers uit 2004? Waarom is er geen overleg geweest met landen zoals Griekenland, waar heruitgifte van medicijnen nu al succesvol plaatsvindt? Waarom worden nieuwe, betaalbare ICT-oplossingen en wetenschappelijke inzichten over houdbaarheid niet in de doorstart van een geslaagd pilotproject van het LCB meegenomen. Waarom staan er boetes en gevangenisstraf op het geven van humanitaire medische hulp volgens een bewezen goede standaard? Onze kinderen en kleinkinderen kunnen ons niet ter verantwoording roepen, maar zullen moeten dealen met deze letterlijke en figuurlijke schandvlek van een door geld gedomineerd zorgsysteem.

We kunnen de druk opvoeren met onze petitie die tot eind van dit jaar is opengezet. U heeft al getekend, maar we kunnen door te delen een liefdevolle explosie van deze petitie veroorzaken! Samen kunnen we een verschil maken! Ga voor het delen een uurtje creatief, vasthoudend en overtuigend zitten en ga de petitie delen. We doen dit voor een veiliger, schoner en meer solidair zorgsysteem, rustig in stilte maar vasthoudend. Yes we Can, Wir schaffen Dass, Let’s Roll!

Teken de petitie
Tekenen en delen: https://gebruikrestmedicatie.petities.nl