Rond de tafel met betrokken stakeholders over circulaire hulpmiddelen in de zorg

Nieuws

Op 6 februari, bij de aftrap van de Week van de Circulaire Economie mocht de Werkgroep Circulair en Plastic van het Landelijk Netwerk de Groene OK een tafelsessie over circulaire hulpmiddelen in de zorg hosten.

Betrokken stakeholders aan tafel
Op de Nationale Conferentie voor de Circulaire Economie in Zwolle, georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die zeer recent het Nationale Programma Circulaire Economie 2023-2030 publiceerden, zat een gemêleerd gezelschap om de tafel om te praten over de wens tot het circulair maken van geavanceerde Single Use Devices (SUD’s) op de OK zoals diverse staplers en coagulatie-apparatuur (LigaSure). Vanuit de perspectieven van onder andere producenten, infectiepreventie, productontwerpers, rijksoverheid, circulaire ondernemers en inkoop kwamen verschillende bottle necks op weg naar hergebruik aan bod.

Circulariteitsladder als uitgangspunt
Hiervoor was de hiërarchie van de circulariteitsladder een belangrijk uitgangspunt: van (waar mogelijk) het niet gebruiken van hulpmiddelen naar het ontwerpen én inkopen van herbruikbare varianten, naar het remanufacturen van SUD’s, het hergebruik en tot slot recyclen van onderdelen.

Mogelijke oplossingsrichtingen
Oplossingsrichtingen werden gezocht op verschillende niveaus: van wet- en regelgeving (versoepelen wetgeving zodat geen CE-certificaat nodig is voor refurbished hulpmiddelen voor eenmalig gebruik) tot slim hergebruik van materialen zoals sommige marktpartijen nu al doen. Ook afvalverwerking en infectiepreventie kwamen aan bod, en werd gesproken over maatregelen en acties die helpend kunnen zijn zoals verantwoordelijke producenten, stimulerende wetgeving, vraag/ eis van de klant, ander productontwerp, duurzaamheidseisen in de aanbesteding.

Vervolg gesprek
De tafelsessie bood ruimte voor een mooi en open gesprek en geeft voldoende aanleiding om in de nabije toekomst elkaar weer te spreken om te kijken hoe we gezamenlijk circulair gebruik van hulpmiddelen weer een stapje verder kunnen brengen.