Uitnodiging deelname onderzoek circulariteit Nederlandse operatiekamers

Nieuws

Namens de werkgroep  Circulair werken & Plastic afval van het Landelijk Netwerk de Groene OK willen wij u graag verzoeken om mee te werken aan het in kaart brengen van de circulariteit van Nederlandse operatiekamers.

Het wordt steeds duidelijker dat klimaatverandering en – vervuiling zowel direct als indirect onze (volks)gezondheid schaadt. De groeiende (wereld)bevolking en de toenemende welvaart doen een steeds groter beroep op de grondstoffen. Het is noodzakelijk om efficiënter en minder verspillend met die grondstoffen om te gaan, ook in de gezondheidszorg. Afval op de OK is een grote ergernis. Vooral omdat het zo zichtbaar is. Aan het einde van een ingreep worden zakken vol afval weggegooid, waarvan het merendeel plastic is wat eenmalig gebruikt wordt. De werkgroep wil het circulair werken op de OK bevorderen en plastic afval op de OK reduceren.

Om inzicht te krijgen in de Nederlandse situatie heeft de werkgroep een vragenlijst samengesteld. Via onderstaande vragenlijst willen we inventariseren wat de huidige stand is op de Nederlandse operatiekamers. Daarnaast geeft de vragenlijst u inzicht waar uw ziekenhuis staat op het gebied van circulariteit. U kunt namens uw ziekenhuis deelnemen via het online formulier. Wij willen u vragen deze gegevens uiterlijk 28 februari 2023 door te geven.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking. Bij eventuele vragen kunt u contact met ons opnemen via info@degroeneok.nl.

Namens de werkgroep Circulair werken & Plastic afval,

Sandra Lako
Siem Dingemans
Britt Pluijmers