Circulair gebruik instrumentarium

De groeiende (wereld)bevolking en de toenemende welvaart doen een steeds groter beroep op de beschikbare grondstoffen. Het is noodzakelijk om efficiënter en minder verspillend met die grondstoffen om te gaan, ook in de gezondheidszorg.

Met de ondertekening van de Green Deal streven wij naar een volledig circulaire economie in 2050. In een circulaire economie worden producten hergebruikt, het gebruik verminderd of ze worden zelfs helemaal vermijd. Recyclen valt hier ook onder, maar blijkt minder effectief.

Werkgroep Circulair gebruik instrumentarium
De werkgroep Circulair gebruik instrumentarium richt zich vooral op de mogelijkheden die er op de operatiekamer zijn om circulair te werken. Het doel van de werkgroep is om instrumenten efficiënter in te zetten en daarmee duurzamer om te gaan met ons instrumentarium.

Daarnaast komt de werkgroep met aanbevelingen om Single-Patient-Use of disposable instrumentarium daar waar mogelijk is te vervangen door re-usable alternatieven.

Inspirerende voorbeelden

Refuse, Reduce en Reuse: praktische tips

De werkgroep Circulair gebruik instrumentarium heeft 12 praktische tips opgesteld om aan de slag te gaan met Refuse, Reduce en Reuse om zo de OK te verduurzamen. Gebruik alleen wat…

Over de werkgroep Circulair gebruik instrumentarium

Annemarie Leliveld UMCG
Ingrid Smienk NVLO
Pim van Egmond ETZ
Ivar de Bruin UMCU
Heinrich Janzing VieCuri
Britt Pluijmers Erasmus MC
Andrew Stuijfzand St. Jansdal, DSMH
Kees van der Meulen Bravo, DSMH
Sandra Lako Radboudumc
Mike Thijssing LVO
Celine van der Kolk
Charlotte Verlinden Reinier de Graaf
Willem Hans Steup Hagaziekenhuis
Djurre de Waard Meander Medisch Centrum
Willem van Gijn Alrijne ziekenhuis

Contact werkgroep Circulair gebruik Instrumentarium

Annemarie Leliveld