Refuse, Reduce en Reuse: praktische tips

Circulair gebruik instrumentarium, Circulair werken & Plastic afval, Inspiratie, Nieuws

De werkgroep Circulair gebruik instrumentarium heeft 12 praktische tips opgesteld om aan de slag te gaan met Refuse, Reduce en Reuse om zo de OK te verduurzamen.

  1. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt!
  2. Minimaliseer procedure trays of gebruik duurzamere alternatieven. In procedure trays zit veel materiaal wat niet/nauwelijks wordt gebruikt. Ga hierover in gesprek met je leverancier.
  3. Ga bewust om met hechtmateriaal.
  4. Gebruik herbruikbare setjes in plaats van wegwerp ( bijvoorbeeld hechtsets of neustampon inbreng sets).
  5. Analyseer je netten, kan het soberder?
  6. Voer herbruikbare alternatieven in: bijvoorbeeld, bloeddrukband, laryngoscoop blad (klassiek en video), baby saturatiemeters en thermometers. Naast een reductie in je afval geven deze alternatieven ook kosten reductie (bv het Radboudumc verwacht een kostenreductie van 200.000 euro per jaar door het gebruik van een reusable bloeddrukband).
  7. Gebruik een anesthesie masker zonder hookring: dit scheelt naar schatting het gewicht van een Boeing 747 (180.000 kilo) op jaarbasis bij één leverancier. Of kies voor maskers zonder PVC en weekmakers.
  8. Gebruik bacteriefilters zonder standaard swivel. Dit scheelt de helft in afval en een substantieel bedrag.
  9. Denk na over de noodzaak van bijvoorbeeld de Bairhugger, bijspuitpunt, extra kraantje, bloedverwarmer en het aantal dekens.
  10. Gebruik waar het kan het infuus systeem van de afdeling. Mogelijk zijn dat twee verschillende systemen, gebruik van 1 soort infuussysteem zowel op de afdeling als op de OK bespaart veel afval en geld.
  11. Gebruik de zuigslang van de chirurgie, ook voor medicatie resten.

Punten die nog verder uitgewerkt zullen worden door de werkgroep:

  1. Het gebruik van wasbaar textiel in plaats van wegwerp: warmtejasjes, gangjassen, dekens, isolatiejassen en mutsen. De LCA van textiel is beter dan die van wegwerp, de kosten zijn iets hoger. De werkgroep zal het hergebruik van steriele jassen versus disposable verder analyseren, in diverse ziekenhuizen wordt getest.
  2. Het opnieuw op de markt brengen van Single Use Devices (SUD’s).
  3. Het demonteren en hergebruiken van onderdelen van laparoscopisch instrumentarium. Er lopen diverse proeven met Renewi, J&J en van Straten medical om in te zamelen en demonteren.
  4. Het reduceren van verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld het vervangen van papieren bijsluiters door een QR code.