7.800 kg minder plastic afval per jaar in het Radboudumc

Inspiratie, Nieuws

Elk jaar rollen er in het Radboudumc 40.000 schone bedden uit de beddenwascentrale, die tot voor kort allemaal, individueel werden afgedekt met een grote plastic hoes om vervolgens naar hun plek van bestemming te gaan. Gevolg: jaarlijks 40.000 grote plastic beddenhoezen op de afvalberg. Dat vroeg om verandering.

Duurzaam alternatief
Deze omstreden enorme plastic zak had zijn intrede gedaan met JCI. Ziekenhuizen hebben met strenge hygiënemaatregelen te maken en een alternatief was niet van de één op de andere dag geregeld. In het Radboudumc is het gelukt om toch – met elkaar – een duurzamere oplossing te implementeren.

Direct vervoer versus bed buffer
Sinds 1 maart worden de schone bedden niet meer afgedekt met een plastic hoes. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen twee groepen: direct vervoer versus bed buffer. De schone bedden gaan vanuit de beddenwascentrale naar een bedbuffer – een ruimte waar bedden tijdelijk gestald worden – óf direct naar een patiëntenkamer

Bedden voor direct vervoer
In het geval van direct vervoer van de wascentrale naar de patiëntenkamer wordt nu helemaal geen hoes meer gebruikt. In het Radboudumc geldt dit voor ongeveer één derde van de bedden. Dit betekent een reductie van circa 13.000 hoezen per jaar.

Bedbuffer
Voor de bedden die eerst naar een bedbuffer gaan, geldt dat ze voorzien móeten worden van een hoes vanwege het besmettingsgevaar. Hiervoor wordt nu gebruik gemaakt van een normaal wasbaar hoeslaken. Dit is een standaard hoeslaken waarvan er al veel van in gebruik zijn in het Radboudumc. Bijkomende voordelen van het gebruik van een wasbaar hoeslaken de inkoop, voorraadbeheer en het reinigen.

Minder afval en een kostenbesparing
In het Radboudumc zijn ze erg tevreden met de nieuwe werkwijze. Er wordt met deze vernieuwde werkwijze zo’n 42.500 euro bespaard doordat de folies niet meer aangeschaft en afgevoerd hoeven te worden. De kosten van de wasbare hoeslakens worden beraamd op 25.000 euro. Dit is dus een kostenbesparing  van 17.500 euro. Daarnaast levert deze nieuwe werkwijze zo’n 7.800 kilogram minder plasticafval op.

Bekijk de factsheet: Minder afval door afschaffing plastic beddenhoes