Afvalvermindering in het Radboudumc: voorstel (verblijfs)katheter in de blaas

Nieuws

Een duurzaam initiatief uit de Urologie van het Radboudumc: Joost Plate, aios bij de afdeling Heelkunde, heeft een prijsvraag gewonnen voor het beste idee voor afvalvermindering in het Radboudumc. Hij diende samen met collega’s van Heelkunde en de IC een uitgewerkt voorstel in om andere materialen te gebruiken bij het inbrengen van een (verblijfs)katheter in de blaas. Momenteel worden daar steriele sets materialen voor gebruikt, terwijl uit onderzoek blijkt dat schone, niet-steriele materialen afdoende zijn voor kwalitatief goede zorg.

Joost en zijn collega’s becijferden dat een overstap naar schone, niet-steriele materialen voor blaaskatheterisatie in het Radboudumc een besparing van 2023 kg afval kan opleveren, ofwel 6712 kg CO2. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 25 keer vliegen van Amsterdam naar Barcelona. Naast Joost Plate werkten Philip de Reuver (GE-chirurg en medisch directeur Centrum Buik Bekken), Emma Kooistra (arts-onderzoeker IC) en Tim Stobernack (postdoc-onderzoeker IC) mee aan het winnende voorstel.

Patroondoorbrekende aanpak
De jury was met name te spreken over de patroondoorbrekende aanpak en de gedetailleerde uitwerking van het voorstel. ‘Veel van de ingediende ideeën proberen de afvalstroom van een bestaand proces te verkleinen of beter te scheiden, wat natuurlijk erg zinvol is’, aldus Harriette Laurijsen, strategisch adviseur duurzaamheid en jurylid. ‘Joost en zijn collega’s zijn echter een nog stap verder gegaan door hun primaire proces zelf opnieuw te bekijken door een duurzame bril. Daarmee laten ze zien dat zinnige zorg en duurzaamheid vaak hand in hand gaan.’

De winnaars krijgen nu hulp bij de implementatie van hun idee in de praktijk. ‘Daar hoopten we ook op’, vertelt Joost. ‘Veel betrokken collega’s, waaronder urologen, zijn al aangehaakt en gemotiveerd om een bijdrage te leveren. Maar zo’n verandering van werkwijze heeft altijd de nodige voeten in de aarde. We moeten onder meer protocollen aanpassen, inkoop anders inrichten en collega’s opleiden in de nieuwe werkwijze. Dus het is fijn dat we daar gezamenlijk in kunnen optrekken.’

Overige inzendingen
In totaal kwamen er 36 inzendingen binnen via 24 (groepjes van) collega’s. Daar zaten veel goede ideeën tussen, al was vaak nog niet helemaal duidelijk hoe haalbaar ze waren. De jury gaat dat de komende weken voor elk idee nalopen. Alle inzenders krijgen een persoonlijke reactie op hun idee. Haalbare ideeën worden waar mogelijk ook verder uitgewerkt en gerealiseerd.