De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor 7 procent van de broeikasgasuitstoot en voor een enorme afvalberg. Daar is veel aan te doen; zo kan het luchtbehandelingssysteem in de operatiekamer in het weekend uit.
Dokters moeten meer doen aan duurzaamheid, vindt artsenfederatie KNMG. Niet alleen omdat mensen ziek worden van milieuvervuiling en klimaatverandering, maar ook omdat de zorg zelf erg vervuilend is. Het RIVM berekende dat de Nederlandse zorgsector voor zo’n 7 procent bijdraagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is 4 procent van al het afval in Nederland afkomstig uit de zorg.
Het is belangrijk dat de gezondheidszorg zich daarvan bewust is en zich inzet voor het verkleinen van de broeikasgasuitstoot en afvalberg, vindt de KNMG, die daarom deze week de Groene Week organiseert. Die begint met een webinar, waaraan meer dan zeshonderd artsen meedoen.
‘De operatiekamers beslaan maar 6 procent van het oppervlak van het ziekenhuis, toch komt 30 tot 40 procent van het afval er vandaan, omdat we steriel en patiëntveilig willen werken’, vertelt gynaecoloog Frank Willem Jansen, voorzitter van de Groene OK, een netwerk van zestien wetenschappelijke en beroepsverenigingen die de zorg op de operatiekamer (afgekort de OK) willen verduurzamen.
‘We zijn wegwerpmaterialen gaan gebruiken in de veronderstelling dat het veiliger is. Voor veel materialen is dat helemaal niet uitgezocht.’