Op weg naar een groenere OK in het UMC Utrecht

Nieuws

Ivar de Bruin is traumachirurg in het UMC Utrecht. Hij is namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) lid van het Landelijk Netwerk De Groene OK. In dit artikel vertelt hij meer over zijn drijfveren om zich in te zetten voor een duurzame OK.

Het leven als een traumachirurg is vrij onregelmatig. Ivar staat een vaste dag per week op de operatiekamer en draait veel diensten. Ook doet hij spoedoperaties buiten kantooruren. Ivar: ‘Het is hollen of stilstaan tijdens diensten. Het merendeel van mijn operaties bestaat uit het repareren van gebroken botten bij volwassenen en ook vaak bij kinderen. Geregeld doe ik ook operaties aan buik en thorax bij ernstig gewonde patiënten. Wij zijn een level 1 ziekenhuis wat betekent dat we met name ernstig gewonde patiënten opvangen en behandelen’.

Duurzaamheid speelt zowel privé als op werk een grote rol in het leven van Ivar. Hij is zich bewust van de impact die we hebben op klimaatverandering. Hij begon zich thuis meer te richten op vergroening en is toen ook gaan kijken naar de CO2 footprint van ziekenhuizen, en met name van de OK. De verwondering over deze footprint heeft hem gemotiveerd om samen met Siem Dingemans, Robbert Meerwaldt en Jeroen Meijerink deel te nemen aan het Landelijk Netwerk vanuit de NVvH.

Ook in het UMC Utrecht zijn er veel initiatieven om vergroening van de OK te bevorderen: ‘De luchtbeheersing wordt steeds verder aangepast, energiestromen worden duurzamer en afval wordt beter gescheiden. Er zijn ook greenteams samengesteld waaronder team het ‘Team Groene OK’.

Het frustreert Ivar dat er nog steeds disposables naar binnen sluipen op de OK, omdat het zo makkelijk is. Daarnaast spelen financiële afwegingen mee. ‘Disposables zijn op de korte termijn altijd (veel) goedkoper dan hoogwaardige reuasables en ook op de lange termijn winnen de disposables vaak. Toch moet dit niet de reden zijn om altijd voor disposables te gaan. Er is meer bewustzijn nodig en deze komt gelukkig steeds meer op gang.’ aldus Ivar.

‘Op dit moment zijn we aan het kijken of we de wegwerpjassen en de OK mutsen reusable kunnen maken en zelfs of we de steriele kleding uiteindelijk kunnen hergebruiken. Er is een uitgebreide kostenanalyse gemaakt en er lopen life-cycle studies.’

Ook binnen de traumachirurgie zijn er initiatieven om te verduurzamen. Ivar: ‘Als traumachirurgen zijn we in onderhandeling met de industrie om te kijken of we minder verpakkingsmateriaal kunnen bewerkstelligen. Al onze gebruikte platen en schroeven (staal en titanium) worden ingezameld en door een partner omgesmolten om zo weer hergebruikt te kunnen worden.’

Ivar richt zich nu met name op toepassen van reusables op en om de operatiekamers. Het meest frustreert hem op dit moment dat alles voor de traumatologie los verpakt wordt wat zorgt voor meer afval en langere operatietijden, beiden niet heel duurzaam. Daarnaast zijn er hele goede oplossingen voor de vervuilende steriele blue wraps. Samen met o.a. Redmer van Leeuwen, collega oogarts probeert hij dit aan te pakken.