Winnaar Beste Groene OK idee 2021 bekend

Nieuws

Sylvie langhout is samen met haar team winnares geworden van het beste groene OK idee 2021. De andere genomineerden waren Hans Friedericy en Jeannette Pijman. De prijs werd uitgereikt tijdens de NVLO themadag die in het teken stond van ‘de Groene Revolutie in de OK’. Sylvie deed mede namens Nona Schmidt en Lotte Ruchtie een pitch over hun idee voor een duurzame OK.

Sylvie volgt samen met haar medestudenten de master medische informatiekunde. Ze doen onderzoek aan het Amsterdam UMC onder leiding van Niek Sperna Weiland, lid van het Landelijk Netwerk de Groene OK.

Het idee dat Sylvie en haar team bedacht hebben heet het ‘Green on TOP’ idee. Top staat voor Tray Optimization Problem. Het doel van dit idee is om de instrumentennetten op de OK te optimaliseren om zo de CO2 uitstoot van het sterilisatie proces te verminderen.

Een instrumentennet bevat alles wat nodig is om succesvol te opereren. Het kan gezien worden als de gereedschapskist van de chirurg. In totaal heeft het Amsterdam UMC zo’n 7500 instrumentennetten met zo’n 15.000 instrumenten hierop. Het is een lastige klus om dit optimaal in te delen, want men moet niet te veel instrumentarium neerleggen, maar wel alles wat nodig is voor een succesvolle operatie. Vaak wordt er instrumentarium toegevoegd aan deze netten als er andere chirurgen in dienst komen of wanneer er andere technieken worden gebruikt. Toch mist er nog een kritische blik of er ook instrumentarium van deze netten kan worden af gehaald.

Sylvie, Nona en Lotte hebben een manier bedacht om de netten opnieuw in te delen door middel van  een Life Cycle Analysis (LCA) en een wiskundig algoritme. Met deze LCA hebben ze gevonden dat voor het Amsterdam UMC zo’n 222.000 kg CO2 per jaar wordt uitgestoten door het sterilisatie proces. Dat zijn zo’n 11.000 bomen per jaar. Om reductie te realiseren zouden er minder instrumenten door de sterilisatie moeten gaan, of de netten moeten in grootte worden verkleind, zodat er meer materiaal in de sterilisator past. Andere ziekenhuizen hebben al gekeken of er optimalisatie en reductie mogelijk was. Zij kwamen tot de ontdekking dat tijdens een operatie 15 – 65% van de instrumenten wordt gebruikt, en reductie tot wel 60% van de netten zou mogelijk zijn.

De groep studenten wilde dit ook samen bekijken. Ze hebben een pilot uitgevoerd en erop gelet wat er nou daadwerkelijk wordt gebruikt tijdens een bepaald type operatie. Daarnaast zijn ze ook met specialisten in gesprek gegaan om het hele proces door te lopen. Hun bevindingen: 65% van de instrumenten die klaarlagen werd gebruikt en een reductie tot 30% is mogelijk wanneer deze netten worden geoptimaliseerd met het wiskundig algoritme. Als dit wordt doorgevoerd voor het gehele ziekenhuis, kun je zo’n 28.000 kg CO2 per jaar besparen. Dit is gelijk aan zo’n 300.000 km rijden  in een auto. Daarbij is er ook een kostenwinst te behalen door deze netten te optimaliseren. Al deze cijfers zijn gebaseerd op maar een ziekenhuis. Als dit idee wordt doorgevoerd in ziekenhuizen in heel Nederland, is er nog veel meer winst te behalen.