Terugblik: Invitational Het Groene Gesprek

Nieuws

Op 4 april organiseerde het Landelijk Netwerk de Groene OK voor de derde keer een invitational. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van Het Groene Gesprek met ruimte voor verdieping en dialoog. Bijna 150 zorgprofessionals met een groen hart lieten zich inspireren tijdens de bijeenkomst.

Als het voor het milieu beter is, er geen verschil is in kosten en het geen effect heeft op de kwaliteit van de zorg dan heeft u een morele groene zorgplicht om het groene alternatief te implementeren. Een gemakkelijke afweging. Prof.dr. Marc Davidson, Hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit begon de avond met zijn keynote over deze morele groene zorgplicht. Hij sprak over de verschillende dilemma’s waar dokters tegenaan lopen: Gaat zorgplicht jegens patiënt vóór milieu? En wat als groene alternatief beter is voor de maatschappij als geheel, maar slechter voor de patiënt?
> Download de presentatie van Marc Davidson

Nicolette Woestenburg (juridisch expert) en Karin Wolfard (vertegenwoordiger Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) beantwoorden vragen uit het publiek.
> Download de presentatie van Nicolette Woestenburg
> Download de presentatie van Karin Wolfard

Tijdens de bijeenkomst werden de eerste resultaten van de Groene Barometer toegelicht. Hans Friedericy nam ons mee in de totstandkoming van de barometer, de resultaten en de plannen voor de toekomst.
> Download de presentatie van Hans Friedericy

Tijdens de pauze was er voldoende gelegenheid om te netwerken met deelnemers en de innovatiemarkt te bezoeken. Hier presenteerden deelnemers hun innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid.

De avond werd afgesloten met een interactief deel waarbij negen deelnemers middels een Pecha Kucha presentatie hun duurzame ideeën en plannen deelden. Dagvoorzitter en bestuurlijk aanjager van de Green Deal Hayke Veldman modereerde de inspirerende sessie.
> Leontien Geven – De groene tonsillectomie
> Myrthe Eussen – CAREFREE
> Anneke Kwee – Caring Doctors 
> Lukas Radema – Het afval akkoord
> Charlotte Michels – Leidraad Duurzaamheid
Jos Lans – Luchtbehandeling op de OK
> Judith de Bree – Integraal borgen van de duurzame OK 
> Nicoline de Haas – Duurzame kliniek – Direct toepasbare tips
> Bas Blank – Milieu impact van celstof matten

Hayke Veldman sloot de avond af met de motiverende woorden: “Ga morgen, overmorgen en de dagen erna verder aan de slag en overtuig iemand naast je. Er is veel mogelijk, dat blijkt wel uit alle inspirerende voorbeelden die we vandaag hebben gezien!”

Nadat het officiële programma voorbij was, ging het Groene Gesprek nog even door. We willen alle sprekers hartelijk danken voor hun groene bijdrage aan het groene gesprek. Moedig voorwaarts!

Foto’s: Hans Tak