Tweede invitational Landelijk Netwerk de Groene OK: ‘Innovatie door Inspiratie’

Nieuws

Op dinsdag 18 april organiseerde het Landelijk Netwerk de Groene OK voor de tweede keer een invitational. De avond stond in het teken van Innovatie door Inspiratie. Ruim 160 belangstellenden registreerden zich voor deze avond.

Voorzitter prof.dr. Frank Willem Jansen opende de avond. “We weten dat we moeten verduurzamen maar de implementatie blijft lastig. Wij zijn blij dat u er bent en vanavond met ons mee wil denken. Ik nodig u van harte uit om kritische vragen te stellen.”

Voormalig hoofddirecteur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) prof.dr. Gerard van der Steenhoven trapte de avond af met zijn voordracht Klimaatverandering, is die rekening echt zo hoog? Hierop had hij maar één antwoord: ja. De wetenschap is duidelijk: de klimaatverandering is er, en wij – de mens – veroorzaken het zelf.

Maar hoe kunnen we ons gedrag veranderen? Prof.dr.ir. André Nijhof, hoogleraar Duurzaam ondernemen, sprak hierover tijdens zijn voordracht. Zijn belangrijkste boodschap? De enige manier om uitkomsten te veranderen, is door de spelregels te veranderen.

Hoe zien de spelregels er rondom afval eruit? Ing. Fred van Dam, veiligheidskundige bij het LUMC, gaf een overzicht.

Na de plenaire sessie gingen de deelnemers uiteen voor de deelsessies. Bij de deelsessie Medicijnresten spraken Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium LUMC en Minke Jongsma, ziekenhuisapotheker Tjongerschans. De sessie werd voorgezeten door Niek Sperna Weiland (voorzitter van de werkgroep).

Anne Looije-Traa, vice-director Wittenburg B.V. en  Henry Kuper RN,CRNA, Business Development Manager Vanguard AG spraken tijdens de deelsessie Circulair Werken en Plastic afval onder begeleiding van werkgroep voorzitter Annemarie Leliveld.

Juliette Mattijsen Van de Groene Zorg Alliantie vond het mooi om te zien dat er veel actoren aanwezig waren tijdens de invitational. Ze gaf aan dat het belangrijk is om te zien wat iedereen doet, en hoe je samen verder kan gaan in deze opgave.

Directeur Generaal Curatieve Zorg Barbara Goezinne was onder de indruk van de energie uit de zaal en het initiatief. Ze riep op om niet te veel naar Den Haag te kijken want het merendeel wat wij kunnen doen zit in de beroepsgroep en in de cultuur zelf.